Pastrmka u kisjelom mlijeku
4 komada pastrmke od 250 - 300 g, 2 litra blagog kiselog mlijeka, 6-7 čenova sitno sjeckanog bijelog luka, malo soli
Pastrmke klasično očistiti, spremiti tavu i ispržiti u dosta ulja. U blago kiselo mlijeko staviti sitno sjeckani luk i malo sitne soli i promiješati. U dubljoj tepsiji, isprženu toplu pastrmku preliti sa spremljenim kiselim mlijekom, tako da je svaki komad pastrmke pokriven mlijekom. Po površini preliti jednu kašiku ulja u kome se pastrmka pržila. Sipati i malo crnog bibera. Tepsiju prekriti folijom i ostaviti u frižideru 4-5 sati.
1 kg junetine od plećke ili vrata, 150 g luka,100 g pancete, 150g šargarepe, 1 celerov korijen, 2 češnja bijelog luka, 1 dl crvenog vina, 2 lista lorbera, peršunov list, supa goveđa, 1 svježi paradajz, paradajz pire,so, biber, brašno
Meso špikovano sa slaninom i šargarepom propeći na ulju. Dodati luk, ostatak slanine, ostatak šargarepe, celer, češnjak, lorber, goveđu supu i dinstati dok meso ne omekša. Kad je meso pri kraju dodati vino, paradajz, paradajz pire i dinstati 15 minuta.
Gotovo mekano meso izvaditi, isjeći na komade, složiti u šerpu, preliti sosom i sve zajedno prokrčkati još par minuta. Služiti sa makarulima.
Нема коментара:
Постави коментар