понедељак, 12. април 2010.

Sir u ulju
Prosušeni sir isjeći na komade, staviti u staklenu posudu ili teglu, preliti mješavinom maslinovog isuncokretovog ulja, poklopiti i staviti na hladno mjesto. Ostaviti najmanje 60 dana da sazri.

Smočani kačamak
Staviti 1 kg oljuštenog krompira da se kuva i posoliti po ukusu. Kada je krompir gotovo kuvan, ne cijedeći vodu dodati 3 - 4 pregršti kukuruznog ili pšeničnog brašna i ostaviti da se kuva. Brašno se tucnjem ili kacamašem probije na sredini i ostavi se da krcka od pola sata do 40 minuta. Kada se skuva, odlije se višak tečnosti, kotao se skida sa vatre i kacamašem se počinje tucati i miješati uz povremeno vraćanje na ognjište, sve dok se sav krompir ne pretvori u tijesto bez ijedne grudvice. Tada se u vruć kačamak sipaju u posebnom sudu rastopljene 3 - 4 kašike skorupa i grudva izdrobljenog sira, u tolikoj mjeri da se kroz čitav kačamak vidno primjećuju. Kada se to izmiješa kačamak se može jesti. Odlično ide uz kiselo mlijeko.

Нема коментара:

Постави коментар