понедељак, 12. април 2010.



Velik broj restorana sa nacionalnom kuhinjom ne

samo da spremaju hranu na ognjištu, onako kako

su to radili stari Crnogorci, već i svojim

arhitektonskim rješenjima prenose atmosferu

tradicionalnih crnogorskih kuća. Primorske i

kontinentalne kuće najčešće su bile od kamena,

a nasred kuhinje se nalazilo ognjište iznad koga

su visile verige. Neke kuće su imale još jedno,

malo uzdignutije ognjište na kome se pekao hleb.

Iznad ognjišta se takođe sušilo meso.

U planinskim predjelima građene su kolibe,

brvnare i savardaci, takođe sa ognjištima.

Porodice su u staro doba jele za niskom trpezom,

sjedeći na tronošcima ili u najboljem slučaju,

na stolovačama sa izrezbarenim polukružnim naslonima.




Pogača u crepulji

Crepulja je plitka glinena posuda sa rupicom na sredini.
Stavi se na vatru dok se dobro ne ugrije, a zatim se
kukom podiže, u nju se stavlja tijesto i pokriva se sačem
(vrstom poklopca). Sač se prekriva pepelom i žarom.
Tako se hleb peče sa dvije strane: odozdo od usijane
crepulje, a odozgo od žara na saču.

Pile u jagnjetini
Tradicionalna kuhinja pamti i jedan veoma bizaran način
za pečenje piletine: pile se posoli i stavi u ja-gnje ili jare
koje treba da se peče na ražnju. Kad se jagnje ispeče,
piletina je ne samo odlično pečena, već i izvanredno ukusna.
Ponekad se prije jela prelije medom.

Meso kuvano u buragu
Uzme se burag (želudac) od svinje ili neke druge životinje
i dobro se opere iznutra. U njega se stavi meso i doda voda.
Dobro se zaveže i prekrije pepelom ili žarom ili objesi
iznad ognjišta i kuva na toploti.

Sušenje ribe na suncu

Prije sušenja krupnija riba se očisti i otvori kao knjiga.
Fiksira se dašči- cama kako bi što više površine
bilo izloženo suncu. Svako jutro se umače u morsku
vodu, a kada se sušenje dovrši, nadimi se iznad ognjišta
i spremi u papirnatu vrećicu. Jede se u zimskim mjesecima
kuvana sa bije- lim zeljem.



Нема коментара:

Постави коментар