Velik broj restorana sa nacionalnom kuhinjom ne
samo da spremaju hranu na ognjištu, onako kako
su to radili stari Crnogorci, već i svojim
arhitektonskim rješenjima prenose atmosferu
tradicionalnih crnogorskih kuća. Primorske i
kontinentalne kuće najčešće su bile od kamena,
a nasred kuhinje se nalazilo ognjište iznad koga
su visile verige. Neke kuće su imale još jedno,
malo uzdignutije ognjište na kome se pekao hleb.
Iznad ognjišta se takođe sušilo meso.
U planinskim predjelima građene su kolibe,
brvnare i savardaci, takođe sa ognjištima.
Porodice su u staro doba jele za niskom trpezom,
sjedeći na tronošcima ili u najboljem slučaju,
na stolovačama sa izrezbarenim polukružnim naslonima.
Pogača u crepulji
Stavi se na vatru dok se dobro ne ugrije, a zatim se
kukom podiže, u nju se stavlja tijesto i pokriva se sačem
(vrstom poklopca). Sač se prekriva pepelom i žarom.
Tako se hleb peče sa dvije strane: odozdo od usijane
crepulje, a odozgo od žara na saču.
Pile u jagnjetini
Tradicionalna kuhinja pamti i jedan veoma bizaran način
za pečenje piletine: pile se posoli i stavi u ja-gnje ili jare
koje treba da se peče na ražnju. Kad se jagnje ispeče,
piletina je ne samo odlično pečena, već i izvanredno ukusna.
Ponekad se prije jela prelije medom.
Meso kuvano u buragu
Uzme se burag (želudac) od svinje ili neke druge životinje
i dobro se opere iznutra. U njega se stavi meso i doda voda.
Dobro se zaveže i prekrije pepelom ili žarom ili objesi
iznad ognjišta i kuva na toploti.
Sušenje ribe na suncu
Fiksira se dašči- cama kako bi što više površine
bilo izloženo suncu. Svako jutro se umače u morsku
vodu, a kada se sušenje dovrši, nadimi se iznad ognjišta
i spremi u papirnatu vrećicu. Jede se u zimskim mjesecima
kuvana sa bije- lim zeljem.
Нема коментара:
Постави коментар